voor 8 personen
Je hebt nodig:
- Romaanse sla
- Stuk foccaccia brood
- Knoflook (2 tenen)
- Ansjovisfilets (8 stuks)
- Parmezaanse kaas (stuk)
- Eigeel van 1 ei (let op bij ouderen en
zwangeren! Grote supermarkten verkopen
gepasteuriseerd eigeel) - Worcestershiresaus
- Mosterdpoeder
- Olijfolie
- Zonnebloemolie
- Citroensap
- Peper en zout
Voor de croutons:
Verwarm de oven op 200 graden. Snijd de foccaccia in blokjes en hussel met een scheutje olijfolie en 1 teentje knoflook uit de pers. Verwarm zo’n 10 minuten in de oven tot lekker knapperig. Uit de oven eventueel met nog wat zout bestrooien, goed laten afkoelen en in bakje/zakje bewaren.
De dressing:
Snijd de Parmezaanse kaas (50 gram) in blokjes en doe het in een blender. Voeg toe het eigeel, 2 ansjovisfilets, ½ theelepel worcestershiresaus, 1 teen knoflook, ½ theelepel mosterdpoeder, 1 eetlepel citroensap, peper. Blend en voeg langzaam 100 ml olijfolie en 50 ml zonnebloemolie toe. Op smaak afmaken.
De sla:
Snij de harde kernen van de sla eruit, was de sla goed, droog het en scheur het in hapklare stukken. Tot gebruik in de koelkast bewaren, dan blijft het knapperig.
Apart meenemen:
Een aantal ansjovisfilets (zo’n 6 stuks, naar smaak) in stukjes van 1 centimeter snijden en in apart zakje meenemen.
Van het stuk Parmezaanse kaas krullen schaven met een dunschiller en die ook apart meenemen.
De sla ter plekke opmaken: de slabladeren op borden verdelen, de dressing erover heen schenken, dan afmaken met de ansjovisfilets, de croutons & de krullen Parmezaanse kaas.
© Life is a Picnic