Uit: Heel Holland Bakt, een recept van Rutger (foto van Caroline Brouwer)

Je hebt nodig:

Voor de spijs:

  • 125 gram kristalsuiker
  • 125 gram gemalen amandelen (amandelmeel)
  • citroenrasp van een halve citroen
  • 1/2 ei


Voor de tulband:

  • 190 gram roomboter + wat extra om de vorm in te vetten
  • 125 gram witte basterdsuiker
  • 1 theelepel vanille-extract
  • de rasp van 1 citroen
  • ¼ theelepel zout
  • 4 eieren
  • 190 gram bloem + twee eetlepels extra
  • 11 gram bakpoeder
  • 85 ml Amaretto
  • 100 gram blanke rozijnen (wellen in Amaretto liefst een dag van tevoren)
  • 100 gram donkere rozijnen (wellen in Amaretto liefst een dag van tevoren)
  • 60 gram gewelde abrikozen (wellen in Amaretto liefst een dag van tevoren)
  • paneermeel (om de ingevette vorm mee te bestrooien)
  • decoratiesneeuw (speciale poedersuiker die niet snel oplost)

Bereidingswijze

  • De oven aanzetten op 160 graden.
  • In een keukenmachine met messen 125 gram gemalen amandelen, 125 gram suiker, de citroenrasp van een halve citroen en een half ei mixen tot amandelspijs.
  • Giet de gewelde vruchten af en vang het amaretto-vocht op in een beslagkom. Klop dit samen met 250 gram van het amandelspijs met een mixer los.
  • Voeg 190 gram boter, 125 gram witte basterdsuiker, 1 theelepel vanille-extract, citroenrasp van 1 citroen en ¼ theelepel zout er aan toe en klop het geheel romig (+/- 6 minuten).
  • Vet een tulbandvorm in met de extra roomboter en bestrooi deze met paneermeel. Schud het teveel aan paneermeel weer uit de vorm.
  • Voeg één voor één de vier eieren bij het botermengsel en klop dit goed luchtig.
  • Voeg de 190 gram gezeefde bloem en de 11 gram bakpoeder toe aan het beslag en spatel dit door.
  • Meng 2 eetlepels bloem door de afgegoten vruchten en spatel de vruchten door het beslag.
  • Verdeel het beslag over de tulband vorm en bak 70 minuten, controleer of een satéprikker er schoon uitkomt.
  • Laat ongeveer 10 minuten in de vorm afkoelen en leg de tulband dan op een rooster.
  • Na het afkoelen met behulp van een theezeefje bestrooien met decoratiesneeuw (of poedersuiker).
© 2007 - 2023 Life is a Picnic | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel